Milieubewuste, milieuvriendelijke badkamer

Milieubewuste, milieuvriendelijke badkamer

In het kader van duurzaamheid worden wij tegenwoordig op heel veel gebieden gewezen op natuur en milieu. Staan wij zelf wel genoeg stil bij dit punt? Waar kunnen wij in huis het milieu het meeste ontlasten? Dagelijks gebruiken wij vele malen water en stroom om te wassen, koken of voor het toilet. Bij onze dagelijkse bezigheden is het vaak moeilijk dit veranderen, maar daar is wel veel winst in te behalen. Wanneer men een badkamer gaat verbouwen of renoveren, zijn er de volgende trends om milieuvriendelijker en bewuster met het milieu om te springen:

Waterbesparende douchekop of spaarkraan

In de meeste gevallen wanneer u een nieuwe douchekop koopt is er gedacht aan het besparen van water. Deze is reeds voorzien van een perlator of doorstroombegrenzer. Een zogenoemde spaardouche zorgt ervoor dat er minder water doorstroomt en dat er meer lucht aan het water wordt toegevoegd. Hierdoor merk je nagenoeg geen verschil tussen de beide waterstralen. Bij de nieuwe type kranen is dit systeem ook toegepast. Een oud systeem laat per minuut 10 liter aan water door en een stortdouche meer dan 20 liter. Dit is zeker een kans om thuis te besparen waardoor je de jaarlijkse kosten kunt terugdringen!

Lagere kosten? Draai de kraan eerder dicht

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat u aan scheren bent of u poetst uw tanden dat de kraan nog blijft stromen. Het kan natuurlijk ook zo gebeuren dat u bij het autowassen voor het gemak het water laat stromen. Dit kunnen stiekem op jaarbasis grote hoeveelheden zijn. Draai dus tijdig de kraan dicht. Alleen al in de badkamer kan dit jaarlijks voor een besparing van ongeveer 40 euro opleveren!

Zet de waterthermostaat iets lager

Bespaar voor het gemak op dit onderdeel. Dit is zowel van toepassing op je CV-ketel alsook je waterthermostaat. Maar liefst 70% van het energieverbruik gaat naar het verwarmen van de woning en 14% is voor het verwarmen van water. Beide hoeven niet hoger te staan dan 60 ºC, dus tel uit uw winst!

WarmteTerugWin systeem

Als u aan het douchen bent merkt u natuurlijk dat er veel water per direct in het riool verdwijnt. Hier is wat op gevonden om dit water toch een functioneel doel te geven.

Dit warme water kan gebruikt worden om koud leidingwater te verwarmen met als gevolg dat uw cv-ketel of thermostaatkraan minder hard hoeft te werken om zijn werk te doen. Het idee is afgeleid van een warmtewisselaar. Het water blijft natuurlijk gescheiden, want u wilt immers schoon water gebruiken. Doordat u minder hard hoeft te stoken scheelt dit veel in uw stroomverbruik.

Badkamer verbouwen met extra isolatie

Wanneer je je badkamer gaat verbouwen zal je verstelt staan hoeveel loze ruimtes er in je badkamer zitten. Dit zijn weer mogelijkheden om je stroomverbruik te verlagen. Een voorbeeld is het isoleren van een loze ruimte onder het bad of onder vloeren.

Een beter en duurzaam milieu begint dus bij uw eigen badkamer!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *