Kan een badkamer op zolder?

Kan een badkamer op zolder?

Ben jij thuis aan het verbouwen en wil je nu eigenlijk de badkamer op zolder maken? Dan heb je sowieso te maken met schuine wanden én het verleggen of aanleggen van leidingen. Maar naast die redelijk voor-de-hand-liggende ‘obstakels’ zijn er nog wat belangrijke puntjes bij zo’n verbouwing. Één van die puntjes is het betalen van de verbouwing. 

1. Onderzoek het draagvermogen van de vloer

Als je een badkamer op zolder wilt maken, is het belangrijk om eerst de vloerconstructie te checken. Niet elke vloer is namelijk sterk genoeg om een badkamer te dragen. Het zou heel goed kunnen dat de vloer versterkt moet worden en bovendien zul je ook leidingen aan moeten leggen in de vloer, wat vaak betekent dat deze verhoogd moet worden.

2. Houd rekening met de leidingen

Vaak loopt de standleiding van het toilet vanuit het riool recht naar boven. Die rechte hoofdleiding bepaalt dus eigenlijk waar in huis het toilet komt. Je kunt er wel voor kiezen om die hoofdleiding weer af te buigen, maar het is makkelijker om die leiding aan te houden en het toilet dus direct naast die standleiding te plaatsen. Andere leidingen voor het bad en de wastafel kun je gemakkelijk omleggen onder de vloer.

3. Controleer de waterdruk

Hoe hoger je zit, hoe lager de druk op het water. Vooral bij een luxe regendouche heb je extra waterdruk nodig. Zorg daarom voor een vermogende ketel en als dit niet genoeg druk geeft, kun je het beste een hydrofoor aanschaffen. Deze waterpomp zorgt voor extra druk op het water!

4. Zorg voor een slimme indeling

Op zolder heb je meestal te maken met schuine wanden en dan is de indeling extra belangrijk. Neem je een bad? Plaats die dan onder de schuine wand. Zo benut je de ruimte waar je niet kunt staan optimaal. Je kunt daarnaast kiezen voor lage (lade)kasten onder de schuine wanden. Hier kun je al je verzorgingsproducten en handdoeken opbergen.

Onder de douche wil je natuurlijk wel kunnen staan. Plaats deze daarom op het hoogste punt van de ruimte, idealiter in het midden en tegen een wand. Je kunt het beste een extra muurtje metselen op het hoogste punt van de ruimte om zo een soort douchehokje te bouwen. Aan de andere kant van de muur maak je de wastafel(s), want ook hier wil je gewoon rechtop kunnen staan.

5. Creëer een dakkapel

Als de ruimte op zolder best wel klein is, raden we je aan om een dakkapel te laten maken. Zo zorg je voor meer licht en meer ruimte om te staan waardoor je niet met een kromme rug onder de douche hoeft te staan – wel zo fijn. Het bouwen van een dakkapel kost je afhankelijk van de grootte tussen de 3.000 en 8.000 euro.

6. Zorg voor voldoende ventilatie

Badkamers zijn vochtige ruimtes en die moet je dus goed ventileren. Zorg daarom voor een goede afzuiging in de badkamer zodat het vocht kan ontsnappen en de schimmel geen kans krijgt. Er zijn heel simpele afzuiginstallaties verkrijgbaar, maar ook mooiere design-uitvoeringen. Die laatste kosten vaak zo’n 100 à 200 euro.

7. Vergeet de isolatie niet

Ventilatie is een belangrijk puntje, maar ook isolatie is bij een badkamer op zolder essentieel. In de winter kan het namelijk heel koud worden op zolder. Dat kan ervoor zorgen dat je extra korte douchesessies houdt – wat weer lekker duurzaam is – maar verder is het wel fijn om een beetje een behaaglijke temperatuur te hebben in de badkamer. Ga voor een duurzame dakisolatie van bijvoorbeeld wol, houtvezel of hennep.

Zet jouw wensen even naast deze ideeën en maak je eigen verbouwingsplan. Ben je daarna op zoek naar inspiratie voor de styling? Check dan even onze speciale badkamer basket.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *