Wil je het verbouwen van de badkamer uitbesteden aan een aannemer? Dan hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet waarmee je duidelijke afspraken met een aannemer kunt maken.
Belangrijke tips bij het communiceren met een vakman om jouw wensen duidelijk te maken zijn:
- Vaktermen kunt benoemen en kwaliteitsaspecten inschatten.
- Beoordelen en vergelijken van offertes.
Kijk bij jouw categorie/werkzaamheden die je wilt aanpakken, en doe er je voordeel mee. Verstandig en praktisch is om eerst een vakman uit te nodigen die vrijblijvend de mogelijkheden bekijkt en gratis advies kan geven. Daarna kun je samen sanitair uitzoeken en laten bezorgen aan de hand van zijn of haar agenda.
Offerte en financien?
Een vakman zal een gemiddeld uurloon moeten vragen van tussen de € 40,00 en € 50,00 incl. 21% BTW gezien zijn kosten en lasten. Ook offertes en prijsopgaven worden berekend en gebaseerd op dit uurloon.
Betalingstermijnen zijn gebruikelijk, meestal twee, bij grotere projecten zijn meerdere termijnen mogelijk. Een 1e termijn moet doorgaans betaald worden op de dag dat de werkzaamheden starten. Het percentage van de hoofdsom is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal, die wordt geleverd en het aantal termijnen. Bij twee termijnen zonder of met weinig materiaal vaak 40%. Met meer materiaal 50-of 60%, (hoeveelheid materiaal is belangrijk).
Het eindbedrag wordt verminderd met de betaalde termijnen en eventueel verrekend met meer/minder werk. (meer/minder werk kan ook aparte rekening zijn). Betalingstermijnen zijn doorgaans 14 dagen, soms ook wel 8 dagen, of volgens afspraak.
Bij kleine klussen wordt één factuur gemaakt achteraf.
Vroeger werd nog weleens zogenaamd “tekengeld” gevraagd (10%); dit is niet meer van deze tijd.
BTW tarief op arbeidsloon voor schilderen, stukadoren en isoleren valt onder het 6% tarief, mits je huis 2 jaar of ouder is.
Belastingvoordeel: Stort het geld voor onderhoud of een verbouwing in een verbouwingsdepot op een speciaal daarvoor geopende rekening. De rente en financieringskosten (lening of extra hypotheek) hiervan zijn twee jaar lang aftrekbaar. Ook handig om te weten: Een aantal gemeentes heeft een subsidie voor energiebesparende maatregelen of stimuleringsleningen tegen een lage rente.
Uit recent onderzoek blijkt dat 65% van de huizenbezitters bij familie en vrienden informeren naar hun ervaring met een vakman. Maar ook internet heeft inmiddels 52% van de huizenbezitters veroverd om te zoeken naar een goede en betrouwbare vakman.
Vakbekwaam en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste voorwaarden. Juist daarom is het zo belangrijk dat je veel informatie van betreffende vakman kan inzien, Badkamerie.nl geeft jou dat inzicht.
De tijd dat de laagste prijs het belangrijkste criterium was, ligt inmiddels achter ons. Slechts 25% van de huizenbezitters gaat voor de laagste prijs, kortom goed vakmanschap wordt terdege gewaardeerd.
De consument wil niet langer alleen dat die badkamer er goed uitziet, maar dat het klusbedrijf volgens goede afspraken werkt.
Leveren materialen
Het bestellen en leveren van materialen is niet altijd de verantwoording van de vakman. Indien jezelf de materialen verzorgt of een deel daarvan stem dit af met de vakman, zodat deze op tijd geleverd zijn.
Belangrijke tip
Als je kwaliteit belangrijk vindt, moet je er rekening mee houden dat goede en veel gevraagde vakmensen vaak maanden vol met werk kunnen zitten.
1. Allround renovatie

- Een vakman die alle disciplines en categorieën beheerst.
- Kan alleen en zelfstandig een badkamer (ver)bouwen.
2. Slopen en afvoeren

- Slopen is ook een vak; er moeten ook dingen heel blijven.
- Direct de rommel afvoeren, opgeruimd staat netjes.
- Het is niet verkeerd de buren hier over in te lichten.
- Het is meestal nogal lawaaierig.
3. Water en cv

- Als een koperwaterleiding in de muur word gelegd, moet deze in een beschermbuis worden gelegd en als belangrijkste de warmwaterleiding, vanwege het vrij kunnen uitzetten en krimpen. Tegenwoordig worden veel slangen gebruikt, deze hebben die bescherming niet meer nodig.
- Gebruikt men een pijpensnijder voor het inkorten van de koperbuis, dan is het belangrijk de braam die ontstaat te verwijderen.
- Die braam zou een fluittoon geven als het water door de buis stroomt in die vernauwing.
- Als je voor een designradiator gaat, kan het zijn dat de stroming aangepast moet worden of een stijgbuis gemonteerd moet worden voor een goede werking. Onder andere afhankelijk van de manier van aansluiten.